Lavenergibolig Trondheim

De rette folka på laget

Byggherren er – som omtalt flere steder – prosjektleder av profesjon, dog uten innsikt i byggebransjen. Som også omtalt andre steder sliter prosjektledere med endel yrkesnevroser. En prosjektleder har programmert seg selv til å stille seg selv enkelte spørsmål, hver dag. Ett av disse spørsmålene er: Har vi de rette folka på laget?

Når en skal bruke flere millioner kroner av egen lomme kan tvilen gnage ekstra.

Prosjektledere har et lite tricks for å bli kvitt dette problemet, i stedet for å forsøke å løse det. Vi som har vært  i databransjen kaller det outsourcing: Du kvitter deg med problemet ved å overlate det til andre.

I forbindelse med oppføring av en privatbolig betyr det i praksis: Skaff spesifikasjoner fra arkitekten, send dem ut på anbud, gi kontrakten til en entreprenør som tar over hele greia (totalentreprise). Til fast, forhåndsavtalt pris.

Det du i prinsippet oppnår er at du slipper å forholde deg til byggeprosessen. Du har kun en instans å forholde deg til: Entreprenøren.

Det må da være bra. Eller?

Byggfruen synes det er bra. Hun synes faktisk at totalentrepriser er det eneste rette. Hun blir faktisk litt sint når byggherren inviterer til diskusjon om temaet.

Byggherren er i tvil.

Byggherren er ikke i tvil om at koordineringsansvaret for totalleveransen må sentraliseres til en – 1 – virksomhet (i prosjeklederspråk kalles dette integrasjonsledelsen).

Byggherren er imidlertid mer urolig for å gi fra seg de styringsmidler som han må gi fra seg – dersom han inngår en fastpriskontrakt med en totalleverandør. Ingen entreprenør med hodet på rett plass – i noen  bransje- ville ta på seg ansvar for noe han ikke har full kontroll på. Til fast pris.

Byggherrens erfaring fra yrkeslivet er at hvis du skal kjøpe varer eller tjenester til fast, forhåndsavtalt pris, må du kunne kontraktsfeste eksakt hvor mye du skal ha, og med hvilken kvalitet. Kan du ikke det, får du mindre og dårligere enn det du behøver. Og det kan du ikke gjøre noe som helst med. Det eneste du kan være sikker på er det beløpet du må betale til entreprenøren.

Er det greit?

Eller kan det tenkes at sluttregningen ble mindre, og kvaliteten som ønsket, hvis du i stedet hadde prioritert å fått med de rette folka på laget?
Hva ville en slik alternativ strategi ha innebåret i praksis?

Alternativet ville ha vært det amerikanerene kaller cherry-picking. Innen for hver enkelt disiplin (byggmester, elektro, ventilasjon, varme, sanitær, grunnarbeider osv) ville vi hyret de prosjekterende ingeniører som vi anså som de rette folka. Basert på deres detaljprosjektering, og med alternative produkter, ville vi hentet inn anbud på byggelementer (i vid forstand) og monteringstjenester.

Ville det vært økonomisk forsvarlig, og ville det kunne la seg gjennomføre uten ansvarspulverisering mellom aktørene? Det later til å være den rådende oppfatning at det bare finnes et svar på dette: NEI!

I skrivende stund har ikke byggherren noe bedre svar.

Legg igjen en kommentar »

Ingen kommentarer så langt.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.