Lavenergibolig Trondheim

20. november 2012

Er massivtre en hjertesak?

Filed under: Forvirringsfasen — Energigjerrigknarken @ 09:22

For kort tid siden publiserte jeg en utfordring til massivtrebransjen: Massivtre – what’s in it for me? Utfordringen besto i å klargjøre – for en vanlig forbruker – hvorfor det skulle spille en rolle for hva som holder en bygningskropp oppe.

Jeg fikk klart svar fra Kay Uwe Grieger i Montasje AS: Det tar vare på helsen din.

Min første impuls var: Den har jeg hørt før – fra både New Age – hold og fra landbrukets organisasjoner. Jeg er generelt skeptisk til ting som smaker av New Age, og ennå mer skeptisk til helseråd fra norsk landbruk. Men – tenkte jeg – når først Kay Uwe har tatt opp hansken, og vært så tydelig, bør jeg kanskje gjøre litt research. Her er noe av det jeg fant:

Organisasjonen Pro-Holtz Bayern utstedte den 19 mars i år en pressemelding, hvor det meddeles at det nå er vitenskaplig bevist at det er sunt å omgi seg med tre. Dette ifølge den østerrikske professor Maximilian Moser ved Human Research Institut i Weitz. En får lavere puls av å omgi seg med tre, og derved redusert risiko for hjerte – karsykdommer. Tre tar brodden av stress.

Bakgrunnshistorien for at Dr Moser slo inn på dette forskningssporet er såpass kuriøs at den fortjener å gjengis:

På 1990 – tallet skulle den første østerrikske astronaut ut i verdensrommet. Han skulle ha et opphold på den russiske  romstasjonen MIR. Professor Moser fikk i oppdrag å overvåke astronautens helse under oppholdet i rommet. For det formålet måtte astronauten bringe med seg en rekke sensorer, og flere av disse sensorene måtte han bære inntil kroppen i lengre perioder. Det var derfor viktig at sensorenes «innpakning» var utført på en slik måte at dette ikke ble altfor ubehagelig. Flere materialer ble testet; titan, teflon og forskjellige kunststoffer. Alt syntes astronauten kjentes for kaldt, eller ubehagelig på andre måter. Moser kom til slutt på ideen å få en snekker til å lage innpakninger i tre. Astronauten fant resultatet riktig bekvemt.

Før take-off krevde de russiske romfartsmyndighetene å få kontrollere alt medbragt utstyr med hensyn på flyktige forbindelser. Bekymringen var at for mye avgasser fra utstyr kunne forgifte luften på romstasjonen.

De østerrikske treskjærerarbeider kom gjennom kontrollen uten anmerkninger, mens andre lands astronauter måtte bytte ut mye utstyr før de fikk komme ombord.

Siden den gangen har Dr Moser fortsatt å forske på trematerialers innflytelse på den menneskelige helse. I 2008 – 2009 gjennomførte han et eksperiment med 4 skoleklasser og 4 klasserom. I to av klasserommene ble all kledning, innredning og alt utstyr byttet ut med massivtre. Ifølge Pro-Holtz Bayern var resultatene forbløffende:

I referanseklassene, altså de med klasserom hvor det var benyttet «alminnelige» materialer, skjedde det ingen ting med elevenes pulsnivå, i forhold til de målinger som ble gjort da eksperimentet startet, bortsett fra at det steg noe når sommerferien nærmet seg.

I «massivtre – klassene» sank elevenes puls med gjennomsnittlig 8 600 slag om dagen, i forhold til de målinger som ble gjort da eksperimentet startet. Denne gruppen beholdt det samme, lave pulsnivået gjennom hele skoleåret, og også gjennom sommerferien.

Og ikke bare det:

I tillegg til puls målte en også elevenes Vagus Tonus og Sympathicus Tonus som benyttes som indikatorer på opplevelse av stress i forhold til opplevelse av mental likevekt. Høy Vagus er bra, høy Sympathicus ikke noe å stå etter.

Massivtre-klassene ble målt til å være mer harmoniske i skoletiden enn i ferien, i de andre klassene var det tvert om.

Massivtre-elevene hadde bedre konsentrasjonsevne og var mer motstandsdyktige mot stress.

Det var imidlertid ingen effekt å måle av massivtre på elevenes skoleprestasjoner. Min umiddelbare assosiasjon: Kanskje kan massivtre bli en hjertesak, men neppe en skolepolitisk Høire-sak.

Min oppsummering: Massivtre kan øke livskvalitet og forlenge livet, men man blir ikke smartere av det.

2 kommentarer »

  1. Nå forstår jeg hvorfor det er så fint å være på hytta – laftet tømmer må jo være det aller beste! Og jeg som bare trodde at det skyldtes at jeg hadde ferie….

    Kommentar av Britt-Ingjerd Nesheim — 20. november 2012 @ 09:29

  2. […] Som en kuriositet kan det tilslutt nevnes at det sågar kan være helsefremmende å bo i et massivtrehus. I en østerisk studie fra 2010 ble det påvist lavere hjerterytme hos elever som ble undervist i et klasserom av massivtre. Les mer her: https://lavenergibolig.wordpress.com/2012/11/20/er-massivtre-en-hjertesak/ […]

    Tilbakeping av Bolig søker eier – Verdens nordligste plusshus i massivtre — 2. oktober 2016 @ 20:49


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.

%d bloggere liker dette: